2018. február 9., péntek

PREMIER - A meg nem született

Hamarosan a Trafó színpadán, az ArtMan vol.5 est keretében bemutatjuk azt, amin éppen dolgozunk.

AMeNeSz // A meg nem született

Mikortól “megszületett” valaki, vagy valami? A gondolat pillanatában, vagy a megvalósuláskor? A fogantatás másodpercében, vagy amikor gravitációs közegbe érkezett a test? És mi van akkor, ha nem úgy születik, ha nem az születik, vagy ha nem születik meg egyáltalán?
Az előadás a gyermektelenséggel és az azzal kapcsolatos félelmekkel való szembenézésről szól, hol könnyed hangon, hol szívbe markolóan. A gyermekre várás sérülékeny állapotában, a vágy és a valóság, valamint a vágy és az elvárások közti térben mozog.
Az előadás szövetét meghatározó szövegtest személyes történetekből, versekből és tudományos publikációkból áll össze, amit a tánc és a fizikai jelenlét, az ének valamint a hegedűszó, továbbá a világítás és a díszlet tesznek komplex színházi élménnyé. Az alkotófolyamat során az Árpádházi Szt. Margit ÉNO felnőtt lakóival folytatott munka is inspirációs forrást jelentett, a témát a táncfoglalkozások során az értelmi akadályozott résztvevőkkel is feldolgoztuk.
  • Koncepció: Jobbágy Bernadett
  • Rendező: Antal Attila, Jobbágy Bernadett
  • Dramaturg: Cseicsner Otilia
  • Alkotó előadók: Lakatos-Varga Boglárka, Makra Viktória, Sirkó Eszter
  • Zene: Antal Attila, Sirkó Eszter 
  • Szövegek: Balla Zsófia és Pál Dániel Levente versei, a társulat tagjainak írásai, valamint beszélgetések és tudományos publikációk alapján
  • Díszlet: Glass Benjamin, Cziráki Melinda
  • Jelmez: Tóvaj Rozi
  • Fényterv: Dézsi Kata 
  • Köszönet: Dr. Regényi Enikő – Árpádházi Szt. Margit ÉNO, Kapitány Balázs – KSH Népességtudományi Kutatóintézet, Földvári Eszter, Nemeskéri Juli, Pálinkás Katalin, Barkó Tamás, Jobbágy Andrea, Jez Mónika, Barthel Betty, Baltavári Barna, Szirtes Krisztina, Szilvay-Simon Zsuzsanna, Kálmán Ferenc, Kopeczny Kata, Bottyán Edit, valamint az ÉNO lakóotthon tánccsoportjának tagjai: Flaton Annamária, Mészáros István, Orendi Eleonóra, Horváth Imre, Ecet Tamás, Molnár Ciprián, Jez Mónika, Payer Bea, Szabó Kati, Szuhai István

JOBBÁGY BERNADETT előadóművész, koreográfus – rendező, testtudati csoport vezető, valamint audio-narrátor. 2013 óta dolgozik az ArtMan Egyesülettel segítő táncosként, 2015 óta pedig mozgás-csoport vezetőként az ÉNO értelmi akadályozott felnőtt csoportjában. Ezen túl időszakos programok megvalósulásában vállal szerepet közösségi táncosként és csoport vezetőként, valamint  pályázatírói és projekt menedzseri minőségekben. Audio-narrátorként a Kolibri Gyermek és Ifjúsági Színházban 2015 óta akadálymentesít előadásokat látássérült gyerekek számára.   
ANTAL ATTILA Színház- és filmrendező, zeneszerző, teatrológus. Rendezői tanulmányait az újvidéki Művészeti Akadémia színház- és filmrendezői szakán végezte, majd a belgrádi Drámaművészetek Egyetemének színházelmélet szakán szerzett teatrológusi diplomát. Jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolájának DLA hallgatója. 2009 óta színházi előadásokat és rövidfilmeket rendezett Szerbiában, Magyarországon, Szlovéniában, Horvátországban, Romániában és Svédországban. Zeneszerzőként eddig mintegy harminc előadásban vett részt. Jelenleg Budapesten él.

Nincsenek megjegyzések: